ALKOHOL

Ściślej alkohol etylowy, jest to płyn o charakterystycznej woni i smaku, uzyskiwany przez fermentację skrobi lub cukru albo syntetycznie; zaliczany do używek. (W mowie potocznej przez „alkohol” rozumie się zazwyczaj alkohol etylowy (inaczej etanol), a napoje alkoholowe to napoje zawierające właśnie ten alkohol. – Napój alkoholowy – każdy produkt przeznaczony do spożycia zawierający więcej niż 0,5% (wedle definicji ustawowej) alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. Napoje alkoholowe można podzielić ze względu na zawartość procentową alkoholu (niskoprocentowe lub wysokoprocentowe) oraz ze względu na ich skład (alkohole lub koktajle).)

Mimo że picie napojów alkoholowych od dawna należy do najważniejszych rytuałów rodzaju ludzkiego, o czym świadczą zapisy historyczne, trudno polecać alkohol ze względu na wartości odżywcze. Picie wina i piwa w umiarkowanych ilościach, w szczególności w sytuacjach towarzyskich, może sprawiać przyjemność, a tym samym zmniejszać stres. Może jednak także przyczynić się do uzależnienia.
Red Wine Glas kieliszek wikipedia
Intensywne picie alkoholu, zwłaszcza wysokoprocentowego, wpływa bardzo szkodliwie na procesy metaboliczne zachodzące w organizmie.

Alkohol zawarty w napojach powstaje w trakcie fermentacji. W procesach przemiany materii rozkładany jest do szkodliwej dla organizmu substancji chemicznej, noszącej nazwę aldehydu octowego. To jest ten składnik, który powoduje dobrze znany efekt tzw. kaca, często występujący u osób nadmiernie pijących.

Alkohol należy do grupy depresantów, spowalnia aktywność ośrodkowego układu nerwowego, przez co zażywający go ludzie odczuwają odprężenie, podwyższoną pewność siebie, a ich koordynacja ruchów oraz mowa zostają zaburzone.

Alkohol powoduje również zmianę gęstości płynów w uchu wewnętrznym – narządzie odpowiedzialnym za poczucie równowagi, co skutkuje jej zaburzeniami.

Powoduje on również rozszerzenie naczyń krwionośnych, przyspieszenie tętna oraz podniesienie ciśnienia krwi. Skutkuje to odczuwaniem ciepła oraz może powodować bóle głowy. Nieprawdą jest, że osobę bliska śmierci w wyniku wyziębienia może uratować podanie alkoholu, ponieważ uczucie „ciepła” jest złudzeniem. W rzeczywistości przyśpiesza on wymianę ciepła pomiędzy otoczeniem a organizmem poprzez przyspieszenie krążenia i rozszerzenie naczyń krwionośnych, a więc alkohol „rozgrzewa” jedynie w ciepłym pomieszczeniu, spożywanie alkoholu na mrozie przyspiesza wychłodzenie ciała co może doprowadzić do hipotermii a następnie śmierci.

Alkohole wysokoprocentowe to spirytus, wódki, nalewki, likiery i inne trunki zawierający destylowany alkohol. Mogą zawierać dodatki takie jak cukier, owoce, zioła, przyprawy a nawet kwiatostany. Klasyfikacja jest trudna, ponieważ czasami pod jedną nazwą może kryć się alkohol sporządzony w zależności od receptury np. jako nalewka lub likier, lub też do produkcji danego trunku mogły być użyte np. koniak lub czysta wódka

Alkohol może zmniejszać w organizmie ilości najważniejszych witamin i minerałów: witamin B, C, K, cynku, magnezu i potasu. Nawet umiarkowana konsumpcja ogranicza zdolność wątroby do metabolizmu glukozy i eliminowania toksycznych produktów przemiany materii. Intensywne picie powoduje uszkodzenie wątroby i mózgu, naczyń krwionośnych, upośledza procesy krzepnięcia krwi, przyczynia się do powstawania żylaków, hemoroidów, zakrzepów, uszkodzenia prostaty i powoduje bezpłodność.

Przyspiesza również rozwój chorób i dolegliwości związanych z wiekiem, takich jak zaburzenia pracy serca czy zaćma, a także zmarszczki na skórze. Sprzyja zaburzeniom psychicznym, jak lęki, depresje, zaburzeniom emocjonalnym i umysłowym.

W chwili upojenia, osoba będąca pod wpływem alkoholu częściowo lub zupełnie traci kontrolę nad koordynacją ruchową, upośledzona zostaje zdolność koncentracji i oceny sytuacji, pamięć, mowa; zaburzona zostają reakcję emocjonalne, a widzenie staje się nieostre. Co roku w wypadkach samochodowych spowodowanych przez nietrzeźwych kierowców ginie lub traci zdrowie wiele przypadkowych osób. Często alkohol leży u podstaw zachowań agresywnych i impulsywnych, a zaburzenie zdolności logicznego myślenia może powodować nieporozumienia, przez co osoby nadużywające alkoholu często wdają się w bójki.

Znaczne upojenie alkoholowe może skutkować ostrym nieżytem żołądka, a nawet groźnego krwotocznego zapalenia żołądka. Spożywanie działa niszcząco również na wątrobę, powodując jej odwracalne stłuszczenie, a po wielu latach picia nieodwracalną marskość, co przekłada się na komplikacje w przetwarzaniu substancji odżywczych z trawionych pokarmów, zachodzą także zaburzenia w procesie detoksykacji. Do objawów marskości wątroby należą obrzęki (zatrzymywanie płynów w ustroju), żółtaczka, podbarwienie skóry i białkówek oczu, puchlina brzuszna i krwawe wymioty.

Alkohol zmniejsza aktywność leukocytów, co powoduje spadek sprawności układu odpornościowego. U alkoholików zmniejsza się wytwarzanie trombocytów. Pod wpływem etanolu może się również zmniejszać potencja, mimo odczuwanego często w stanie nietrzeźwym podniecenia seksualnego.

Witaminy B1, PP, C i aminokwas cysteina chronią organizm przed niektórymi szkodliwymi skutkami spożywania alkoholu, a ich niedobory można łagodzić za pomocą dodatków odżywczych, takich jak dostępne w sklepach ze zdrową żywnością chińskie ziele kudzu (opornik), a także preparaty aminokwasu L-glutaminy.

Niedobory składników mogą prowadzić do hipoglikemii (niski poziom cukru we krwi), co można sprawdzić za pomocą testu tolerancji glukozy (GTT) i zastosować odpowiednią dietę przepisaną przez lekarza.

Alkohole wysokoprocentowe:

anyżówka
arak
archi
armagnac
bimber
burbon
calvados
gin
grappa
koniak (cognac)
brandy
likiery
advocaat – ajerkoniak – likier jajeczny
absynt – likier piołunowy
alasz – likier kminkowy
amaretto – likier migdałowy
goldwasser – likier ziołowy z płatkami złota
malibu – napój na bazie rumu i ekstraktów kokosowych
sambuca
nalewki
piołunówka
orzechówka
cytrynówka
malinówka
nalewka z wiśni
dereniówka
księżycówka
ratafia – likier lub wódka wieloowocowa
rum
rumtopf
śliwowica
tequila
whisky
winiak
wódka
siwucha
wódki smakowe
schnapps
pálinka
wiśniówka

Alkohole niskoprocentowe

Alkohole niskoprocentowe to wina, miody pitne i piwa. Wina można podzielić ze względu na kolor, z uwagi na to, z czego są przyrządzane, lub ze względu na zawartość cukru (wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie). Znawcy twierdzą, że na miano prawdziwego wina zasługują tylko wina gronowe

wino
gronowe (z winogron)
porto
sangria
wermut
wino musujące
szampan
cava
owocowe (z innych owoców, np. z jabłek)
cydr – wino jabłkowe
inne
sake
kumys

Piwa też mogą być silniejsze lub słabsze, jednakże zasadniczą różnicę między różnymi gatunkami piw stanowi ich proces produkcji. Poza tym wyróżnić można piwa jasne i ciemne.
piwo
piwo jasne
piwo ciemne
porter
podpiwek
miód pitny

W ciągu ostatnich 10 lat spożycie alkoholu wysokoprocentowego zwiększyło się o 40%, natomiast piwa o 10%. Średnie spożycie to ponad 10 litrów spirytusu rocznie na mieszkańca Polski. W Polsce mieszka 700-800 tysięcy alkoholików. Co roku zwiększa się o 6% liczba osób przyjmowanych na odwyk (na 1.01.2007 liczba ta wynosi około 180 tysięcy).

źródłó: wikipedia

hastagi na stronie:

#sklep alkoholowy online #sklep z alkoholem online #goldwasser sklep #piołunówka sklep #sake sklep internetowy #goldwasser jak pić #goldwasser gdzie kupić #nalewka z winogron ciemnych #arak gdzie kupić #gdzie kupić arak

Authors
Tags , , , , , , , , , ,

Related posts

  • Marek

    Nie wiedziałem, że alkohol zalicza się do ziół, ale ogólnie to bardzo ciekawy artykuł 😀

Top