Amarant – szarłat

Znany teżjako amarant – roślina zielna strefy umiarkowanej i międzyzwrotnikowej. Ziarno szarlatu, nazywane pszenicą Inków, dzięki wysokiej zawartości białka było najważniejszym składnikiem diety Azteków.

Szarłat spożywczy (Amaranthus cruentus) – gatunek roślin należących do rodziny szarłatowatych. Jedna z najstarszych roślin uprawnych. Był, obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli, podstawową rośliną uprawną Inków i Azteków.

Amarant - szarłat

W Polsce ponad 90% upraw znajduje się na Lubelszczyźnie.

Współcześnie jego ziarna są składnikiem mieszanek śniadaniowych.

Od pewnego czasu znów cieszy się popularnością, jako surowiec na kaszę nie zawierającą glutenu, a więc przydatną dla osób (zwłaszcza dzieci) uczulonych na tę substancję.

Purpurowe kwiaty mają właściwości ściągające, naparów z nich używa się w leczeniu biegunki i czerwonki, powstrzymują też nadmierne krwawienie menstruacyjne.

Łacińska nazwa rośliny jest źródłem nazwy barwy amarantowej, przysłowiowego koloru wypustek przy kołnierzach polskich mundurów wojskowych. Używa się też zamiennie określenia barwy szkarłatnej.

Najczęściej można dostać nasiona szarłatu, ale niektóre sklepy zielarskie sprzedają też kwiaty.

wikipedia

hastagi na stronie:

#szarłat #szarłat uprawny #amarant kwiat #amarant #Amarant roślina #kwiat amarant #rośliny uprawne #szkarłat roślina #uprawa szarłatu #amarant ziarno

Authors
Tags , , ,

Related posts

Top