Ananasy

Owoce byliny pochodzącej z Ameryki Południowej, uprawiane w strefie tropikalnej – Ananas to także potocznie nazwa owocu ananasa jadalnego, jest to duży soczysty owocostan (powstaje na skutek przekształcenia całego kwiatostanu). Rośnie na szczycie krótkiej łodygi wyrastającej ze środka rośliny o kolczastych liściach. Do głównych producentów należą Hawaje, Brazylia, Meksyk i Filipiny.

Są zasobnym źródłem witaminy C i potasu, niewiele jest w nich innych składników odżywczych.

Ananas foto wikipedia

Zawierają jednakże bromelainę – enzym rozszczepiający białko, który poprawia trawienie. Dlatego dobrze jeść ananasy po posiłkach mięsnych.

Ananasy mają niewiele kalorii (w 100 g zaledwie 49). Rosną w Ameryce Środkowej. W zależności od odmian przybierają rozmaite kształty. Nam znane są pod postacią ogromnej szyszki z umieszczoną na czubku koroną. Jadalne są cztery gatunki ananasa: Cayenne, Queen, Caraibe i Abaka.

Miąższ ananasa zawiera cukry (sacharozę), duże ilości wit. C, A, B1, B2, związki azotu, potasu i miedzi oraz rzadki i niezwykły enzym – brometainę. Dzięki niemu ananasy są doskonałym środkiem antyseptycznym – zapobiegają rozwojowi pasożytów, działają przeciwszkorbutowo. Są moczopędne. Dobrze wpływają na pracę jelit i trawienie. Sok z ananasa leczy stany zapalne skóry, żylaki podudzi i poprawia koncentrację. Nazywany jest nawet „wzmacniaczem pamięci”. To także ceniony kosmetyk. Stosuje się go do przemywania twarzy – jako tonik z dodatkiem kilku kropel wit. E.

Ananasy działają moczopędnie, ponadto poprawiają apetyt, leczą biegunki, niszczą pasożyty układu pokarmowego i zmniejszają ilość płynów w organizmie.

Bromelainę można kupić w kapsułkach jako dodatek pokarmowy, ułatwiający trawienie.

Uwaga:
Ostatnie doniesienia naukowe potwierdzają, że bromelaina poprzez stymulowanie układu odpornościowego organizmu przeciwdziała nowotworom. Jak mówią lekarze australijscy, nadzieje z tym związane są ogromne!

Enzym ten ginie jednak w wysokiej temperaturze, dlatego nie mają go ani owoce gotowane, ani konserwowe. Specjaliści radzą, by wystrzegać się tych ostatnich, zwłaszcza gdy mamy wątpliwości co do daty ich przydatności do spożycia – kwasy zawarte w owocach mogą reagować z metalem, co prowadzi do zatruć.

Ponieważ niedojrzałe ananasy działają zakwaszające, nie powinny ich jeść osoby z owrzodzeniem żołądka lub dwunastnicy.

Z tego samego powodu niedojrzałe ananasy mogą szkodzić zębom.

hastagi na stronie:

#ananas #Ananasy #zatrucie ananasem #niedojrzały ananas #collinsonia nalewka #ananas foto #czy mozna sie zatruc ananasem

Authors
Tags , , ,

Related posts

Top