Azotany i azotyny

Są to substancje chemiczne, stosowane do preparowania i konserwowania bekonu i innych wędlin, by nadać im atrakcyjny czerwony kolor i zapobiec zakażeniu mięsa jadem kiełbasianym i toksynami z pleśni.

Azotyny są dodawane do pewnych rodzajów żywności w celu zapobiegania rozwoju bacterii twarzących spor- formy tak jak Clostridium botulinum , których toksyny są przyczyną botulizmu, wiodącą do paraliżu i potencjalnie śmierci.

Toksyny botulinowe są najbardziej znanymi i toksycznymi związkami, 15,000 razy silniejszymi niż nerwowe zatrucie gazem (100,000 razy silniejsze niż gaz sarin). Wyraz botulinizm pochodzi od Łacinskiego słowa botulus , znaczącego kiełbasa.
Parents and Babies
Kiełbasa była odpowiedzialna za wiele zgonów wieki temu, zanim odkryto właściwości azotynów. W dodatku azotyny funkcjonują jako substancje antbaktyeryjne, a także używane są do produkcji charakterystycznych smaków, tekstur i różowego koloru traktowanego mięsa.

Azotany są toksyczne, gdyż reagując z białkiem tworzą nitrozaminy, które są substancjami rakotwórczymi.

Ryzyko można ograniczyć przyjmując witaminę C.

„Gazeta Wyborcza”: Światowa Organizacja Zdrowia chce całkowitego zakazu stosowania w przemyśle spożywczym związków azotowych.
Te najpowszechniej stosowane dziś konserwanty mogą zdaniem ekspertów WHO zwiększać ryzyko powstawania nowotworów.

9 czerwca do siedziby Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem w Lyonie przyjechało 19 naukowców z ośmiu krajów – członków grupy roboczej WHO. Była wśród nich dr Anna Lankoff z Zakładu Radiobiologii i Immunologii Instytutu Biologii Akademii Świętokrzyskiej w Kielcach. Celem spotkania było znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy azotany i azotyny stosowane jako konserwanty w przemyśle spożywczym mogą być groźne dla zdrowia. Po dwóch tygodniach pracy naukowcy stwierdzili: „Tak, takie ryzyko naprawdę istnieje” – ostrzega gazeta. „Wyniki, jakie otrzymaliśmy, dowodzą, że azotany i azotyny mogą zwiększać ryzyko rozwoju raka żołądka, przełyku, a także guzów mózgu. Kierownictwo WHO uznało więc, że związki te powinny zostać całkowicie wyeliminowane z naszej diety” – mówi dr Lankoff.

Plany WHO wzbudziły popłoch w przemyśle spożywczym. „To byłaby klęska całej branży. Dla nas – ogromne straty, dla konsumentów – wzrost cen” – mówią polscy producenci mięsa.

WHO nie ma jak zmusić państw członkowskich, by zakazały groźnych konserwantów – podkreśla gazeta. Mogą to uczynić tylko rządy.

Azotany i azotyny od zawsze krążyły w środowisku. Jednak w ubiegłym stuleciu zaczęły odgrywać w naszym życiu znacznie większą rolę. Po pierwsze – jako składnik nawozów w rolnictwie (skutkiem było częściowe zanieczyszczenie wód zarówno gruntowych, jak i powierzchniowych). Po drugie – jako element diety.

Do ludzkiego organizmu azotany i azotyny dostają się dziś głównie nie przez wodę, ale wraz z pożywieniem. Chodzi tu o warzywa tzw. nowalijki typu sałata, czy rzodkiewka, płatki zbożowe, ale przede wszystkim mięso. Związków azotowych używa się przy produkcji np. kiełbas, peklowanej szynki czy wołowiny lub konserw – wylicza „Gazeta Wyborcza”.

Źródło azotanów Są to zielona sałata i rośliny korzeniowe, takie jak szpinak i marchew, dostarczają one ponad 85 procent azotanów przyjmowanych z pożywieniem (w organizmie azotany mogą być przekształcane do azotynów). Chociaż większość wchłanianych azotanów jest szybko wydalana z organizmu, cześć z nich trafia do ślinianek i jest wydzielana ze śliną. Dalej mogą być zredukowane do azotynów przez znajdujące się w jamie ustnej bakterie i trafić do żołądka w czasie przełykania.

Azotany mogą trafiać do organizmu także wraz z wodą. Większość państw ustaliła górne limity obecności azotanów w wodzie pitnej, tak, aby zapobiec zbyt dużemu ich pobraniu; stąd poziom zawartości azotanów w różnych rejonach może się bardzo różnić. Obecność azotynów w wodzie oraz w warzywach może być skutkiem stosowania nawozów azotowych.

Pożywienie, do którego azotyny zostały celowo dodane to: bekon, kiełbasa poddana fermentacji, hot dogi, salami, peklowana wołowina, szynka i inne produkty takie jak wędzone lub zakonserwowane mięso, ryby i drób. Peklowane mięso dostarcza do naszego organizmu tylko niewielką część azotynów, jakie pobieramy w ogóle z żywnością. Większa ilość azotynów produkowana jest w naszym organizmie niż wprowadzana z pożywieniem.

hastagi na stronie:

#azotyny wikipedia #azotany i azotyny w żywności #azotany i azotyny #toksyczność azotanów #azotany w mięsie #azotany w żywności #azotyny wzór

Authors
Tags , , ,

Related posts

Top