Dzięgiel litwor typowy arcydzięgiel litwor, arcydzięgiel lekarski

ARCYDZIĘGIEL (Angelica archangelica)

Duża roślina o przyjemnym zapachu, pochodząca z północy Europy i z Azji. Bylina lub roślina dwuletnia, występuje w miejscach wilgotnych, takich jak brzegi rzek; jest także uprawiana.

Dzięgiel litwor (angielika, dzięgiel wielki, anielskie ziele, archangielski korzeń, anielski korzeń) (Angelica archangelica) – gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych (Apiaceae Juss.). Występuje w stanie dzikim w górzystych i wilgotnych terenach Europy i Azji. W Polsce podgatunek typowy rośnie w Sudetach i Karpatach, podgatunek nadbrzeżny występuje w pasie wybrzeża i dolinach rzek.
Dzięgiel litwor typowy arcydzięgiel litwor, arcydzięgiel lekarski
Gatunek rodzimy.

Surowcem leczniczym i źródłem składników odżywczych są korzenie i nasiona.

Herbatka z nasion lub korzeni arcydzięgla ułatwia trawienie, likwiduje wzdęcia i pobudza apetyt. Używa się jej w wielu dolegliwościach układu pokarmowego, między innymi w chorobie wrzodowej, wymiotach i kolce. Używana zewnętrznie pomaga w bólach reumatycznych i podagrze.

Wywar z korzenia łagodzi świerzb i swędzenie skóry.

Napar przyrządza się zaparzając łyżeczkę pokruszonych nasion w filiżance wrzątku. Wywar z korzenia sporządza się gotując łyżeczkę pokruszonego korzenia
w 3/4 filiżanki wrzątku.

Po zagotowaniu należy pozwolić osiadać nasionom przez 5 minut.

Arcydzięgiel dostępny jest w sklepach zielarskich i większych sklepach ze zdrową żywnością także w postaci płynnego ekstraktu.

Należy go stosować według przepisu na opakowaniu.

Roślina uprawna

Sposób uprawy: rozmnaża się z nasion wysiewanych na rozsadniku lub wprost do gruntu. Na rozsadnik wysiewa się nasiona pod koniec lipca lub na początku sierpnia. Wprost do gruntu nasiona wysiewa się w sierpniu. Roślinę uprawia się na glebie średnio żyznej, przepuszczalnej.

Roślina lecznicza

Surowiec zielarski: korzeń arcydzięgla – Radix Archangelicae, barwy czerwono-brunatnej, silnym zapachu. Przetwór: olejek arcydzięglowy – Oleum Archangelicae.

Skład chemiczny:
olejek eteryczny do 1,5% (felandren, terpeny, pinen),
kwas walerianowy, kwas angelikowy, kwas metyloetylooctowy i kwas oksypentadecylowy,
seskwiterpeny,
kumaryny,
flawonoidy,
garbniki.

Działanie: pobudza czynności wydzielnicze, działa rozkurczowo, wiatropędnie, antyseptycznie, uspokajająco.Delikatny środek napotny i wykrztuśny. Olejek stosuje się do nacieranie przy nerwobólach i bólach reumatycznych.

Zbiór i suszenie: zbiór korzeni prowadzi się w październiku następnego roku po wysiewie. Ścina się najpierw nadziemną część rośliny, korzenie wykopuje ostrożnie, by ich nie okaleczyć. Korzeń oczyszcza się z ziemi, odcina wszelkie części zielone i starannie myje. Po osuszeniu przecina się je wzdłuż. Suszyć w suszarni w temperaturze 35-40 stopni.

Sztuka kulinarna: wykorzystywany w cukiernictwie do ozdabiania ciast i tortów (skośnie pocięte fragmenty łodygi zebrane w maju smażone są w cukrze). Z młodych łodyg i grubszych ogonków liściowych można sporządzać konfiturę. Także przy produkcji likierów.

Uwaga: Cukrzycy nie powinni przyjmować arcydzięgla, ponieważ podnosi on poziom cukru we krwi.

Nazwa łacińska pochodzi od słowa archangelos, które oznacza archanioł i nawiązuje do niezwykłych właściwości leczniczych tej rośliny, które miał objawić archanioł Rafael.

Od nazwy tej rośliny pochodzi wiele geograficznych nazw w Tatrach, np. Dolina Litworowa, Litworowa Przełęcz, Litworowy Staw Gąsienicowy.

Korzeń arcydzięgla litworu jak również kandyzowane łodygi i ogonki liściowe noszą nazwę anżelika

wikipedia

hastagi na stronie:

#arcydzięgiel lekarski #arcydzięgiel #dzięgiel litwor #angelika kandyzowana #arcydzięgiel uprawa #anżelika kandyzowana #arcydzięgiel litwor #andżelika roślina

Authors
Tags , , ,

Related posts

Top