Gdy nadchodzi upragniona wiosna bądź gotowa!

INFORMACJA PRASOWA
Warszawa, luty 2013 r.

Przygotuj się na wiosnę – zajadając bakalie.
Gdy nadchodzi upragniona wiosna, zastaje nas nieco wykończonych zimą. Nasze organizmy „zużyły” witaminy i minerały, dlatego często jesteśmy osłabieni w pierwszych ciepłych dniach i warto w tym czasie nieco zrewitalizować nasz organizm. W tym roku proponujemy przygotować się na wiosnę, włączając do codziennego jadłospisu smaczne i pożywne bakalie. Od dawna wiadomo, że suszone owoce i orzechy wpływają dobroczynnie na nas. Dobrze połączyć odpowiednio dobraną dietę ze sportem, który pomoże poprawić ogólną kondycję ciała.

Potraktujmy bakalie jako zdrowe przekąski
Orzechy, słodkie rodzynki, morele czy suszona żurawina są znakomitą, sycącą przekąską pełną dobroczynnych składników. Garść bakalii to idealna porcja, która wystarczy, by pozbyć się uczucia głodu i wprawi nas w dobry nastrój. Taka właśnie ilość zjedzonych orzechów podnosi np. poziom serotoniny w organizmie, która nie tylko odpowiada za zmniejszenie uczucia łaknienia, ale również wpływa na spokojny sen. Zwiększa także poziom endorfin, sprawiając, że czujemy się szczęśliwsi. Podobna porcja żurawiny regularnie spożywana zapewni nam odpowiedni poziom potasu, który z kolei pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego. Niezbędne witaminy zawarte w bakaliach – witamina E oraz witaminy z grupy B, tłuszcze nienasycone i minerały mają wpływ na wiele procesów w naszym organizmie: obniżają poziom cholesterolu, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. Rezygnując z kalorycznych słodyczy, które są sztucznie dosładzane, obniżamy ilość spożywanych cukrów w codziennej diety. Gdy przychodzi ochota na coś słodkiego, sięgamy po dorodne bakalie zamiast czekoladowego batonika.

Nie od dziś wiadomo, ze istnieje bezpośredni związek pomiędzy dietą a zdrowiem. Niezdrowe przekąski zastąpmy paczką smacznych bakalii np. Bakalland lub pełnoziarnistym batonikiem. Podane w miseczce bakalie są wyśmienitą alternatywą dla chipsów i cukierków, podjadanych w pracy, czy na co dzień w domu lub podczas spotkań towarzyskich. Jeśli mamy stresującą pracę lub nie mamy czasu na przygotowanie pełnowartościowych dań, bakalie świetnie się sprawdzą jako zdrowy ”zapełniacz” do czasu właściwego posiłku. Bakalie możemy także spakować naszym dzieciom do szkolnego plecaka. Małe opakowanie rodzynek czy moreli jako przekąska na szkolnej przerwie, zapewnimy im zdrowy i smaczny dodatek do drugiego śniadania.

Bakalie bez wątpienia są zdrowe
W bakaliach znajdziemy m.in.: białko, kwas foliowy, błonnik, magnez, potas, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E. Warto też pamiętać o właściwościach zdrowotnych powyższych składników pokarmowych, gdyż każda witamina oraz składnik mineralny to element warunkujący prawidłowe działanie całego organizmu. Podczas diety odchudzającej przy ograniczeniu wartości energetycznych posiłków należy pamiętać o wzbogaceniu posiłków tak, by zachować zdrowy wygład włosów, cery i paznokci. Garść bakalii dziennie sprawi, że dostarczymy naszemu organizmowi potrzebnych minerałów i witamin. Warto do codziennego menu włączyli: morele, figi, śliwki, migdały i orzechy nerkowca oraz pestki dyni i słonecznika – najlepiej zmieszać je razem w podręcznym pojemniku- wówczas łatwo nabrać potrzebną ilość i zjeść jako przekąskę lub np. z jogurtem naturalnym jako lekkie śniadanie.

Więcej informacji: www.bakalland.pl

BAKALLAND S.A. to lider rynku bakalii w Polsce i zarazem jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek w kategorii (88% świadomości marki w grupie kobiet 25-54 lata). Spółka rozpoczęła działalność w 1991 roku (od 2006 roku akcje spółki notowane są na GPW), poprzez akwizycje i rozwój organiczny zbudowała silną Grupę Kapitałową, która stała się wiodącym graczem
w Europie Środkowo-Wschodniej w zakresie sprzedaży bakalii. Celem Grupy jest konsekwentny rozwój organiczny, poszerzenie portfela asortymentu o nowe linie produktowe oraz umacnianie pozycji marek BAKALLAND i Orico.

Authors
Tags , , ,

Related posts

Top