Gorczyca biała

Gorczyca biała, gorczyca jasna, ognicha (Sinapis alba Sp.Pl.2 L 1753., syn. Brassica hirta Moench.) – pospolita przyprawowa roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae Burnett). Gorczyca biała pochodzi z południowej Europy, ale w stanie zdziczałym występuje powszechnie, również w Polsce.

Charakterystyka

Łodyga

Prosto wzniesiona, rozgałęziona i szorstko owłosiona; dochodzi do 0,6 metra wysokości, a na dobrej i odpowiednio wilgotnej ziemi nawet wyżej.

Liście

Ogonkowe, naprzemianległe, słabo owłosione i wszystkie, włącznie z górnymi, pierzastodzielne, o działkach nierówno i tępo ząbkowanych.

Kwiaty

Pachnące, złocistożółte; o 4 działkach kielicha i 4 płatkach korony ułożonych na krzyż (stąd nazwa rodziny), odchylone prawie pod kątem prostym, oraz 6 pręcików (4 dłuższe i 2 krótsze) i l słupek. W czasie kwitnienia wierzchołek kwiatostanu przypomina baldachogrono i ma na obwodzie kwiaty w pełni rozwoju, a w środku kwiaty najmłodsze i pączki kwiatowe. Gorczyca biała kwitnie od końca maja do początku sierpnia.

Owoce

Krótkie okrągławe łuszczyny, mocno odchylone na zewnątrz i szorstko owłosione. Dojrzałe łuszczyny pękają, odsłaniając błoniastą przegrodę, do której po obu stronach są przymocowane nasiona. Są one okrągłe, koloru jasnożółtego; dojrzałe bardzo łatwo się osypują.

Korzeń

Białawy, rozgałęziony.

Zastosowanie

* Surowiec zielarski: Nasienie gorczycy białej – Semen Sinapis albae (Semen Erucae)

o Skład: Nasiona zawierają protaalkaloid synapinę oraz glikozyd izotiocyjanianowy synalbinę (od 2 do 3%), który pod wpływem enzymu myrozynazy rozkłada się do glukozy, kwaśnego siarczanu potasu i izotiocyjanianu allilu, który jest podstawą olejku gorczycznego (Oleum Erucae) (z nasion można otrzymać od 20 do 30%). Charakteryzuje się on ostrym, piekącym smakiem i zapachem, który pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia trawienie.

o Wodny wyciąg z nasion stosuje się w chorobach przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, zaparciach i niestrawności. Medycyna ludowa traktuje gorczycę białą jako ziele „promieniujące”, dlatego zaleca przkładanie poduszek gorczycowych (woreczek wypełniony nasionami) do miejsc z bólami reumatycznymi i bolących stawów.

* Kulinaria: Jest podstawową rośliną, wraz z kolendrą, estragonem i pieprzem, do sporządzania musztard.

o Nieodzowny dodatek do wszelkich marynat.

* Rolnictwo: Młode rośliny, przed kwitnieniem, są dobrą rośliną paszową.

o Ze względu na krótki okres wegetacji i spory przyrost masy zielonej często siana jako poplon w celu przeorania i wzbogacenia gleby w próchnicę.

Źródło: wikipedia.org

hastagi na stronie:

#gorczyca leczenie #wegetacja gorczycy

Authors
Tags , , ,

Related posts

Top