Jarmuż kocha bakalie

Informacja prasowa
Warszawa, 17 października 2017

Jarmuż kocha bakalie
Jarmuż to rodzaj kapusty o bardzo sztywnych, zielonych liściach. Roślina jest uprawiana od wieków i już wówczas ceniono ją za jej właściwości odżywcze. Przez moment zapomniana, jednak od kilku sezonów ponownie króluje na naszych stołach, nie tylko jako ozdoba, ale jako pełnoprawny składnik dań: zdrowych sałatek, zapiekanek, koktajli czy zup. Z jarmużu można wyczarować wiele wspaniałych potraw, które dostarczą naszemu organizmowi cennych składników odżywczych. Jarmuż warto łączyć z suszonymi owocami i orzechami. Dlaczego? Ponieważ razem tworzą doskonałe połączenie smakowe, a jednocześnie idealnie uzupełniają swoje właściwości odżywcze i zdrowotne. Jedno jest pewne jarmuż naprawdę kocha bakalie i polecamy trzymać się tej zasady!

Pieczone bataty nadziewane jarmużem i bakaliami
Składniki:
• 4 duże bataty
• 1 opakowanie jarmużu
• 100 g Słonecznego Trio Bakalland
• 70 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
• 1 cytryna
• Sól i pieprz do smaku
• 2 łyżki oliwy
Bataty dokładnie myjemy i wkładamy przekrojone na połówki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ziemniaki pieczemy przez ok. 20 minut, aż będą wystarczająco miękkie (tak aby można było bez problemu wyjąć środek nie uszkadzając skórki). Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy farsz. Jarmuż rozdrabniamy, dodajemy posiekane orzechy włoskie, Słoneczne trio (żurawinę, rodzynki i złote owoce). Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy sokiem z połowy cytryny oraz solą i

pieprzem oraz oliwą. Kiedy bataty będą gotowe, delikatnie drążymy z nich środek i mieszamy z przygotowanym farszem. Gotowy farsz przekładamy do pozostałych części ziemniaków i tak przygotowane pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut. Gotowe możemy skropić pozostałym sokiem z cytryny.

Sałatka z jarmużem, awokado i Złotymi Owocami w żurawinowym dressingu
Składniki:
• 1 opakowanie jarmużu
• 500 g pomidorków koktajlowych
• 1 duży batat
• 1 awokado
• 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
• 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
• Pół szklanki soku malinowego
• 1 cytryna
• Sól i pieprz do smaku
• Szczypta wędzonej papryki
Jarmuż parzymy ciepłą wodą, aż delikatnie zmięknie, a następnie osuszamy i wykładamy w naczyniu. Żurawinę moczymy przez ok. 15 minut w soku malinowym, do momentu aż zmięknie. Awokado kroimy w półksiężyce, a pomidorki na pół i dodajemy wszystkie składniki do jarmużu. W tym samym czasie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut pieczemy pokrojonego w kosteczkę batata. Po wystygnięciu dodajemy go do sałatki, razem ze Złotymi owocami. Na patelni podgrzewamy sok z namoczoną żurawiną, do momentu aż składniki delikatnie połączą się z sobą i swoją konsystencją będą przypominać sos. Sałatkę doprawimy kilkoma kroplami soku z cytrynu, solą i pieprzem oraz wędzoną papryką. Sos najlepiej dodać do sałatki przed samym podaniem.

Sałatka z jarmużu i pieczonych buraków z dodatkiem chrupiących ziaren
Składniki
• 1 opakowanie jarmużu
• 2 duże buraki
• 2 łyżki miodu
• 2 pomarańcze
• 1 cytryna
• 100 g Chrupiącej Sałatki Bakalland
• Sól i pieprz do smaku
Jarmuż parzymy przez chwilę gorącą wodą (przed parzeniem możemy również podzielić jarmuż na mniejsze kawałki). W tym samym czasie do piekarnika wkładamy buraki, które skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Buraki pieczemy przez ok. 15 – 20 minut, do momentu aż zmiękną. Jarmuż rozkładamy na talerzu, dodajemy do niego pokrojone w kostkę buraki i pomarańcze. Wszystko posypujemy mieszanką Chrupiącej Sałatki. Następnie w słoiczku przygotowujemy dressing. Mieszamy miód, sok z połówki cytryny i połówki pomarańczy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę polewamy dressingiem przed samym podaniem.
__________________________________________________________________________________

Authors
Top