NIEŚPIESZNE ŚNIADANIE – TOSTY XXL Z BURACZANYM HUMMUSEM I JAJKIEM

NIEŚPIESZNE ŚNIADANIE – TOSTY XXL Z BURACZANYM HUMMUSEM I JAJKIEM

Składniki na 4 porcje:

• Chleb tostowy pszenny XXL (np. Dan Cake) – 4 kromki
• czerwone buraki – 2 średnie sztuki
• biała ciecierzyca z puszki – 250 g
• czosnek – 1 ząbek
• sok z cytryny – 1 łyżka
• oliwa z oliwek – 2 łyżki
• tymianek suszony – 1 łyżeczka
• sól i pieprz do smaku
• kapary marynowane – 1 łyżka
• jajka – 4 sztuki

Przygotowanie:
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Wystudzone buraki obrać i pokroić na kawałki. Buraki, ciecierzycę , i przeciśnięty przez praskę czosnek zblendować. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, tymianek, sól, pieprz i ponownie zblendować. Tosty XXL zapiec w opiekaczu, posmarować hummusem z buraka, a na wierzch włożyć po sadzonym jajku. Tak przygotowane posypać kaparami.

Smacznego!

Przepis poleca ekspert Dan Cake Robert Muzyczka – szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Authors
Top