Pieczony Kurczak Zagrodowy na Święta

Informacja prasowa: Sedar S.A.
Grudzień 2017 r.

Świąteczne menu jest dopełnieniem wyjątkowej, bożonarodzeniowej atmosfery – to czas, kiedy przygotowujemy wyśmienite, jedyne w swoim rodzaju potrawy według oryginalnych receptur. Wybierając więc produkty, z który przygotujemy świąteczne dania chcemy, aby były one najlepszej jakości. Wśród nich nie może zabraknąć Kurczaka Zagrodowego, który upieczony w całości z orzechami i sosem żurawinowym będzie doskonałą propozycją obiadu dla całej rodziny.

Wybierając Kurczaka Zagrodowego mamy gwarancję znakomitego smaku i efektownego dania na świątecznym stole. Warto też pamiętać, że lekkostrawny, soczysty i delikatny drób w wersji premium będzie doskonały dla wszystkich zarówno osób starszych, dzieci, kobiet w ciąży czy osób, które nawet w Święta dbają o dietetyczne menu.
Dzięki różnorodnym dodatkom, Kurczak Zagrodowy może zyskać typowo świąteczny, zimowy charakter. Pieczony z orzechami i sosem żurawinowym będzie propozycją wprost „pachnącą świętami”. Orzechy i bakalie kojarzą się z bożonarodzeniowymi rarytasami, a pełen aromatu sos żurawinowy nadaje potrawie bardziej ekskluzywny, świąteczny charakter. Takie danie ucieszy całą rodzinę i zachwyci nawet najbardziej wymagających gości, ceniących dania najwyższej jakości – efektowne i czarujące głębią smaków.

Kurczak pieczony z orzechami i sosem żurawinowym
Składniki:
1 tuszka Kurczaka Zagrodowego
sól i pieprz
2 łyżki majeranku

farsz:
100 g orzechów włoskich
1 jabłko, kwaśne
sól, pieprz
łyżka masła
garść żurawin (opcjonalnie)

sos:
100 g żurawiny, suszonej
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
2-3 suszone morele (opcjonalnie)
200 ml wody
2-3 łyżki miodu
sól i pieprz

Kurczaka Zagrodowego natrzeć całego solą, pieprzem i łyżką majeranku.
Orzechy grubo posiekać, podprażyć na suchej patelni, dodać pokrojone w kostkę jabłko, masło, żurawinę, doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażać, następnie nafaszerować powstałą mieszanką kurczaka. Można związać mu nogi lub pozostawić luzem (farsz, który lekko wyjdzie i przypiecze się jest naprawdę smaczny;)). Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec 1h w 180 st.C. Po tym czasie zdjąć folię i dopiekać jeszcze 30 minut.
W czasie gdy kurczak się piecze, przygotowujemy sos:
Żurwinę moczymy 30 minut w occie. Następnie dodajemy przyprawy, morele, wodę i gotujemy ok 30 minut (należy dolać wody jeśli zbyt dużo jej wyparuje). Wyciągnąć ziele i liść laurowy, dodać miód i całość zmiksować. Podawać do pieczonego kurczaka.
Smacznego!

Kurczak Zagrodowy to produkt klasy premium najwyższej jakości. Na walory smakowe i odżywcze mięsa wpływa długość i sposób chowu kurczaka. Zagrodowy chowany jest w naturalnych warunkach, w małych, rodzinnych gospodarstwach z dala od dużych miast. Jego chów trwa o połowę dłuższej niż zwykłych kurcząt. Przez cały ten czas żywiony jest wyłącznie wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Podczas chowu nie podaje mu się żadnych antybiotyków. Wyjątkowy sposób chowu Kurczaka Zagrodowego ma ogromny wpływ na smak mięsa, które doceniane jest przez miłośników gotowania. Jest delikatniejsze i ma bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka.

Producent: Sedar S.A.
Średnia waga kurczaka: 1,5 – 1,8 kg
Cena: 11,99 zł /kg
www.zagrodowy.pl
www.facebook.com/Zagrodowy

święta, Boże Narodzenie, wigilja, #święta #BożeNarodzenie #wigilja

Authors

Related posts

Top