Pikantne potrawy, które rozgrzeją nas do czerwoności

Informacja prasowa
Poznań, 28 lutego 2018 r.

Pikantna kuchnia ma swoich zwolenników na całym świecie. Intensywne dania z dodatkiem chilli, czosnku czy papryki jalapeno na dobre rozgościły się w kuchni niemal każdego regionu. Co więcej, pikantne potrawy spożywane z umiarem działają pozytywnie na nasz organizm. Eksperci marki Sandra przygotowali więc trzy przepisy na dania, które rozgrzeją nas do czerwoności.
Ostre przyprawy działają bakteriobójczo, dlatego często stosowane są w ciepłych krajach, aby chronić w ten sposób organizm przed rozwojem tamtejszych chorób przewodu pokarmowego. Pikantne potrawy usprawnią również przepływ krwi, dzięki czemu natychmiast rozgrzewają cały organizm. Przygotowując samodzielnie ostre dania możemy kontrolować ilość pikantnych dodatków, dzięki temu jedzenie będzie sprawiało nam przyjemność, mimo intensywnych doznań smakowych.
Chilli con carne
To sztandarowe danie kuchni… amerykańskiej. Mimo wielu przekonań, że potrawa ta wywodzi się z Meksyku, jej ojczyzną jest Teksas.
Składniki:
• ½ kg mielonej wołowiny
• Puszka czerwonej fasoli marki Sandra
• Puszka kukurydzy marki Sandra
• Pomidory krojone marki Sandra
• Papryka czerwona pokrojona w kostkę marki Sandra
• Cebula
• Mała papryczka jalapeno
• Łyżeczka kuminu
• 2 ząbki czosnku
• Oliwa
• Łyżeczka chilli
• Suszone oregano
• 1 szklanka bulionu
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, kumin, jalapeno i mięso. Gdy mięso się zarumieni dodaj bulion i pomidory. Dopraw solą i pieprzem, dodaj paprykę, fasolę i kukurydzę. Gotuj do momentu, aż woda odparuje. Można podawać samodzielnie lub z ryżem.
Grzanki z pastą harissa
Pasta harissa to ostra pasta z papryczek chili. Doskonale łączy się z czosnkiem, kolendrą oraz oliwą.
Składniki:
• Bagietka
• Oliwa
• Czosnek
• Pasta harissa marki Sandra
• Tarta mozzarella
• Sól, pieprz
Przygotowanie:
Oliwę zmieszaj z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną harissy (dodając jej do oliwy koniecznie próbuj mieszanki, aby uzyskać odpowiednią ostrość), dopraw solą i pierzem do smaku. Tak powstałą pastą posmaruj bagietki. Następnie posyp mozzarellą i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut – do momentu, aż pieczywo się zarumieni, a ser rozpuści.
Pikantna tarta
Szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Doskonale sprawdzi się na obiad.
Składniki:
• Opakowanie ciasta francuskiego
• Pasta harissa marki Sandra
• Ser ricotta
• Szczypiorek
• Pomidorki koktajlowe
• Tarty parmezan
• Natka pietruszki
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto wyłóż na dno formy do tarty. Przykryj drugą formą i wysyp na nią np. groch – tak, aby obciążyć ciasto – w ten sposób pozostanie płaskie. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. W tym czasie wymieszaj ricottę z posiekanym szczypiorkiem, parmezanem i pastą harissa. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Masę serową wyłóż na tarte, wyrównaj, a na jej wierzchu ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Piecz przez ok. 20 minut. Upieczoną tarte posyp natką pietruszki.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Authors
Top