Placki warzywne – nie tylko z ziemniaka!

Informacja prasowa
Poznań, 11 września 2018 r.

Czy myśląc o plackach, przed oczami stają ci wyłącznie poczciwe placki ziemniaczane? Choć pyszne, ich przygotowanie potrafi być czasochłonne, a efekt – nieprzewidywalny. Nawet, jeśli jesteś mistrzem lub mistrzynią patelni, warto abyś raz na jakiś czas dał ziemniakom odpocząć, a sam wypróbował nowe przepisy – zwłaszcza takie, które wymagają znacznie mniej pracy! Rozsmakuj się w warzywnych plackach z orientalną nutą. Każdy z przepisów sprawdzi się jako przekąska, a w odpowiednim towarzystwie – jako pełnowartościowe danie główne.
Oto trzy przepisy na warzywne placki, które z łatwością przyrządzisz w piekarniku lub na patelni. Jeśli chcesz, żeby placki z piekarnika były równie chrupiące jak te z patelni, popsikaj je olejem lub oliwą w sprayu lub ręcznie delikatnie natłuść placki przed pieczeniem. Podawaj je z domowym dipem z jogurtu greckiego i szczypiorku, albo – jeśli lubisz ostre przyprawy – z harissą, pikantną pastą z chilli, np. marki Jasmeen.
Placki marchewkowe z hummusem
Składniki:
 5 średnich marchewek, startych lub poszatkowanych blenderem
 1 szklanka hummusu marki Jasmeen
 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
 ½ szklanki startego parmezanu
 1 jajko
 ½ szklanki gęstego jogurtu greckiego
 posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Postaw patelnię na średnim ogniu.
Używając chochli, rozprowadź masę na rozgrzanej patelni – około 1/4 szklanki na jednego placka. Smaż ok. 5 minut po każdej stronie, lub do osiągnięcia złotego koloru. Podawaj z domowym dipem z jogurtu greckiego z posiekanym szczypiorkiem.
Placki z ciecierzycy z dodatkiem tahini
Składniki:
 260g ciecierzycy gotowanej marki Jasmeen
 1 jajko
 2 ząbki czosnku
 3 czubate łyżki mąki (pszennej lub z ciecierzycy)
 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta sody oczyszczonej
 1 łyżeczka kminu rzymskiego
 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
 1 łyżka pasty tahini marki Jasmeen
 olej do smażenia
Przygotowanie:
Odcedź ciecierzycę, zostawiając na później kilka łyżek zalewy. Zmiksuj ciecierzycę w blenderze. Masa nie musi być perfekcyjnie gładka – może przypominać masę na falafele. Dodaj do niej 2 łyżki (lub więcej, jeśli masa będzie zbyt gęsta) odlanego uprzednio płynu, jajko, starty czosnek oraz suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz i pozostałe przyprawy, łącznie z tahini. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Na rozgrzaną patelnię nakładaj placki ok 1cm grubości i smaż z obu stron, aż będą miały złoty kolor i lekko urosną.
Pieczone placki ze szpinaku i kapusty
Składniki:
 2 ½ szklanki szpinaku
 2 szklanki białej kapusty
 1 cebula
 ¼ szklanki świeżej pietruszki
 1 jajko
 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
 sól i pieprz do smaku
 olej
 harissa marki Jasmeen
Przygotowanie:
Ustaw piekarnik na 200 stopni. Drobno poszatkuj szpinak, kapustę, cebulę i natkę pietruszki. Możesz do tego użyć robota kuchennego. Wymieszaj warzywa razem w dużej misce.
Dodaj rozbełtane jajko i mąkę. Dobrze wymieszaj widelcem i dopraw solą i pieprzem wg uznania.
Rozprowadź olej na blaszce do pieczenia. Jeśli nie masz oleju lub oliwy w sprayu, użyj nasączonego olejem ręcznika kuchennego, by delikatnie natłuścić całą blachę.
Dużą łyżką nakładaj masę na blachę, rozprowadzając ją tyłem łyżki.
Piecz 10 minut, aż będą miały złoty kolor. Następnie odwróć i piecz kolejnych 10 minut.
Delikatne placuszki podawaj z pikantną harissą, która nada daniu orientalnego charakteru.
Smacznego!
Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.
Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Authors
Top