Przepis na lazanie szpinakową

Bardzo ciekawa propozycja dla fanów włoskiej kuchni ale oczywiście nie tylko!

Włoskie wariacje kulinarne – Lazania szpinakowa

Każdy wie, że szpinak to warzywo, będące prawdziwą bombą witaminową. Niestety ta „zielona papka ułożona obok ziemniaków na obiadowym talerzu” nie każdemu odpowiada – zarówno estetycznie, jak i smakowo… Na szczęście przepisów ze szpinakiem w roli głównej istnieje całe mnóstwo. Pozwalają one poznać to niezwykle zdrowe warzywo w różnych odsłonach. Jednym z niezawodnych sposobów na szpinak jest lazania – potrawa ze słonecznym południem w tle. Historia lazanii zaczyna się w tradycyjnej, domowej kuchni włoskiej, gdzie w oryginalnej wersji serwowana była z sosem pomidorowym i mięsem. Płaty ciasta makaronowego można jednak łączyć z różnymi składnikami – dziś zatem proponujemy niezawodny przepis na śródziemnomorską, zieloną wersję tego przepysznego dania.

Potrzebne będzie:

*200 g makaronu Arrighi Lasagne szpinakowe,
*2 puszki krojonych pomidorów z ziołami Valfrutta,
*500 g mięsa mielonego,
*1 cebula,
*czarne oliwki bez pestek Serpis (ilość wedle uznania),
*2 ząbki czosnku,
*2 łyżki oliwy z wytłoczyn Olitalia Sansa,
*sos beszamelowy (wedle uznania),
*przyprawy: sól, pieprz, zioła,
*ser żółty,
*natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Czosnek i cebulę podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone, krojone pomidory z puszki, oliwki, a także natkę pietruszki. Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć sos beszamelowy, na którym ułożyć należy warstwę makaronu i warstwę mięsa, którą posmarować należy sosem beszamelowym oraz posypać serem. (osoby szczególnie dbające o linię mogą zrezygnować z beszamelu). W ten sam sposób tworzymy kolejne warstwy latanii. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut.

Smacznego! www.indexfood.pl

Authors
Tags , , ,

Related posts

Top