Smaczliwka, awokado – Persea Scheffer

Znana jest też jako awokado. Wiecznie zielone drzewo z rodziny wawrzynowatych o smacznych owocach. Pochodzi z Meksyku, Gwatemali, Jamajki i Kuby, obecnie uprawia sieje w wielu tropikalnych i subtropikalnych rejonach świata, zwłaszcza na sławnych plantacjach owoców Florydy i Kalifornii.

Smaczliwka, awokado - Persea Scheffer

Awokado jest bogate w witaminy, minerały i tłuszcze, jest doskonałym źródłem pożywnego białka, często zaleca się jedzenie go karmiącym piersią matkom. Nawilża przewód pokarmowy, jest naturalnym lekiem na wrzody żołądka.

Wiadomo także, że odmładza skórę.

Smaczliwka, awokado (Persea Scheffer) – rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki.

W tych rejonach uprawia się dwa gatunki: awokado właściwe (smaczliwka wdzięczna) (Persea americana Mill.) i awokado meksykańskie (Persea drymifolia Cham. et Schlecht.).

Pokrój
Dorasta do 20 m wysokości.

Liście
Skórzaste, lancetowate, całobrzegie, o długości do 25 cm.

Kwiaty
Żółtawozielone, zebrane w wiechy na szczytach pędów.

Owoce
Owoc smaczliwki nazywany jest gruszką awokado. Okres dojrzewania owocu jest wyjątkowo długi. Od momentu wykształcenia się zalążni do dojrzałości może upłynąć nawet 13 miesięcy, jednak przeciętnie trwa to 6-8 miesięcy. Owoc jest kształtu gruszkowatego o zielonej skórze, są jednak owoce kształtu okrągłego czy jajowatego. Zawiera jedną niejadalną pestkę oraz tłusty, kremowozielonkawy miąższ. Częścią jadalną jest właśnie ten miąższ, stanowiący ok. 85% masy owocu.

Awokado jest stosowane przede wszystkim w sztuce kulinarnej. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub zamiast masła.

Dojrzały owoc pozwala się doskonale rozsmarowywać, dzięki czemu w niektórych krajach jest doskonałym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Spożywać można w postaci sałatek oraz jako przystawki. Dodanie soku z cytryny zapobiega brunatnieniu miąższu owocu.

Owoc znajduje także różnorodne zastosowanie w kuchniach etnicznych:
wegetariańskie sushi (Japonia/Kalifornia)
napoje mleczne z awokado i lodem (vitamina de abacate, Brazylia)
pasta z awokado (guacamole, Meksyk)
Odwar sporządzony ze skóry pomaga w rozstrojach żołądkowo–jelitowych oraz wykazuje działanie przeciwrobacze.

Awokado stosuje się także w kosmetyce. Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i odżywiają cerę

Smaczliwka jest owocem bogatym w lecytynę, substancję odżywczą dla mózgu. Większa część jej odżywczych wartości (80% kalorii) pochodzi z łatwo przyswajalnych tłuszczów, przede wszystkim jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ludzie z niskim poziomem cukru we krwi (hipoglikemią) powinni szczególnie docenić awokado, ponieważ zawiera manoheptulozę, specjalny typ cukru, który spowalnia wydzielanie insuliny. W ten sposób, w przeciwieństwie do białego cukru rafinowanego, awokado zapobiega niskiemu poziomowi cukru we krwi.

Smaczliwkę stosuje się w kuracjach odchudzających, ponieważ zaspokaja głód na dłuższy czas. Jest cennym składnikiem diety; dobrze smakuje w połączeniu z białkiem i z potrawami mącznymi.

wikipedia

hastagi na stronie:

#awokado #drzewko awokado #drzewo awokado #awokado wikipedia #drzewo avocado #drzewko avocado #awokado uprawa #awokado wiki #avocado wikipedia #awokado drzewko

Authors
Tags , , ,

Related posts

Top