Przyprawy

Niezwykłe przyprawy

Niezwykłe przyprawy
Dodajemy je zazwyczaj do potraw, aby wzbogacić smak dania, jego kolor i zwiększyć atrakcyjność. Jednak oprócz licznych walorów smakowych posiadają one również ważne funkcje wspomagające

Dodajemy je zazwyczaj do potraw, aby wzbogacić smak dania, jego kolor i zwiększyć atrakcyjność. Jednak oprócz licznych walorów smakowych posiadają one również ważne funkcje wspomagające działanie naszego organizmu. Ułatwiają trawienie, przyswajanie składników, oraz wiele innych.

Podróżując poznajemy nowe smaki, oraz dzięki temu przyprawy. W krajach o gorącym klimacie możemy znaleźć na małych ulicznych targach całe wory przypraw sprzedawane na wagę. Kolor, zapach, a w końcu smak przyciągają naszą uwagę.

030979.JPG

Zasuszone przyprawy powinniśmy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach plastikowych, lub szklanych tak, aby ich aromat nie ulotnił się. Niektóre powinniśmy również chronić przed światłem, ponieważ tracą kolor (np. papryka). Przyprawy kupowane w całości np. gałka muszkatołowa mają większy aromat, jeśli samemu się je zetrze w miarę zapotrzebowania, aniżeli gotowe zmielone. Każda gospodyni domowa powinna mieć podstawowy skład przypraw w kuchni. Stosowanie ich z umiarem ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Oto niektóre z nich:

Anyż
Jest głównie używany jako przyprawa, ale ma również funkcje lecznicze. Dodajemy go do kompotów, ciast, alkoholu itp. Wykazując właściwości zdrowotne pomaga przy bólach menstruacyjnych, w problemach z układem pokarmowym (przy zaparciach, wzdęciach, bólach brzucha) oraz ma działanie wiatropędne i rozkurczające. Służy także do odpędzania owadów, m.in. komarów, pcheł, wesz.

Bazylia
Używana jest do doprawiania sałatek, sosów, zup i mięs. Dobrze gra smakowo z pomidorami, oraz mozarellą. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy, pomaga w trawieniu, ma działanie wiatropędne i przeciwdziała wzdęciom. Można z niej robić zdrowotne napary.

Cynamon
Bardzo dobrze smakuje z potrawami na słodko, np. zapiekanymi jabłkami, z ryżem, z ciastami (szarlotką). Pozytywnie działa na trawienie i poprawę apetytu. Jest również znany jako afrodyzjak.

Czosnek
Jest jedną z najdawniejszych przypraw. Ma działanie antybakteryjne oraz działa skutecznie w schorzeniach związanych z drogami oddechowymi. Ponad to reguluje ciśnienie krwi, a także jest pomocny w zapobieganiu chorób serca. Dodaje się go głownie do mięsa, aby nadać potrawie aromat i niepowtarzalny smak. Jedynym minusem czosnku jest nieprzyjemny zapach po jego spożyciu. Zaleca się zjedzenie natki pietruszki, która ma na celu zniwelować zapach.

A to już wiesz?  Wyjątkowe święta bez bólu głowy

Cebula
Przede wszystkim surowa cebula posiada wiele walorów w postaci minerałów oraz witamin. Jej nadziemna część to szczypior, który zazwyczaj dodajemy do kanapek, czy sałatek. Cebula ma działanie lecznicze (szczególnie w problemach układu pokarmowego i oddechowego) oraz bakteriobójcze. Po specjalnym przygotowaniu, może służyć jako syrop przeciwko kaszlowi. Cebulę można jeść na wiele sposobów: na surowo, pieczoną, smażoną, prażoną.

Oregano
Przyprawa o przyjemnym zapachu i lekko gorzkawym smaku. Pobudza apetyt, działa pozytywnie na układ trawienny oraz jako środek na uspokojenie. W kuchni łączymy go z pomidorami, wyśmienicie smakuje z włoskimi potrawami (np. pizza, spaghetti).

Pieprz
Jest to przyprawa o konkretnym, ostrym smaku. Dodawana jest do różnych potraw, aby zaostrzyć smak i nadać potrawie charakteru. W niedużych ilościach działa pobudzająco na apetyt oraz pomaga w trawieniu. Istnieją trzy rodzaje pieprzu: czarny, zielony i czerwony. W sklepie możemy go znaleźć w postaci mielonej, lub w całości (ziarenka). Samodzielnie mielony pieprz jest bardziej aromatyczny. Dodajemy go zazwyczaj do zup, mięs i ryb.

Papryka
Jako świeże warzywo możemy znaleźć ją w sklepie w paru odmianach, a mianowicie czerwoną, pomarańczową, żółtą i zieloną. Surowa jest bogata w witaminę C. Jako przyprawę, dodaje się ją do potraw, aby nadać ostrości daniu (zazwyczaj do mięs, np. na grilla) Należy uważać z ilością, ponieważ nawet po małej szczypcie można „zionąć ogniem”.

Goździki
Jest to przyprawa rozgrzewająca, idealna jako dodatek do potraw w chłodne dni. Dołączamy ją zazwyczaj do pierników, razem miodem tworzą wspaniałą całość, ale także do wina grzanego, do kompotów i ostrych potraw. Powinno się ją stosować oszczędnie ze względu na intensywny smak i zapach przyprawy. Goździki mają także właściwości przeciwbólowe, szczególnie przy bólach zębów.

Kminek
Jest to przyprawa dodawana do mięs, serów, kapusty itd. Ma działanie rozkurczowe, wiatropędne i moczopędne. Polepsza proces trawienia, a także poprawia apetyt. Ponad to ma właściwości afrodyzjakalne.

A to już wiesz?  TAURON i PSE zachęcą klientów do kontrolowania i zmniejszenia zużycia energii

Tymianek
Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Najczęściej przyprawiamy nim mięsa, ryby, rośliny strączkowe. Jest to główny składnik w kuchni włoskiej i francuskiej. Jego lecznicze właściwości zostały odkryte już dawno temu. Wiadomo, że jego składniki mają działanie bakteriobójcze, grzybobójcze oraz wykrztuśne.

Wanilia
Jest to przyprawa, którą się dodaje do słodkich dań, np. ciast, kompotów, kremów itd. Laski wanilii najskuteczniej jest rozciąć wzdłuż i wyciągnąć zawartość. W przemyśle spożywczym istnieją produkty na bazie wanilii (cukier waniliowy oraz aromat waniliowy). Nalewka waniliowa przeciwdziała chorobom serca i poprawia stan psychiczny.

Majeranek
Łączy się go zazwyczaj z zupami warzywnymi, mięsami, fasolą i sosami. Jest używany i hodowany w wielu krajach. Jako lecznicza przyprawa pomaga w trawieniu, w bólach reumatycznych, gardła, a także żołądka. Jest skuteczny także przy przeziębieniach.
Marta Akuszewska

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy