Forma witaminy C, w której kwas askorbinowy został zobojętniony wapniem.
(A) Calcium-L-ascorbate
(F) L-Ascorbate de calcium
(N) Calcium-L-ascorbat ASKORBINIAN WAPNIA
M. cz. 426,35
PRZECIWUTLENIACZ – REGULATOR KWASOWOŚCI – STABILIZATOR
Otrzymywany przez zobojętnienie kwasu askorbinowego wodorotlenkiem wapnia.
CHARAKTERYSTYKA:
Wygląd i smak: Ziarnisty lub krystaliczny biały proszek, bez zapachu, smak gorzki, słonawy.
Właściwości fizyczne: Temperatura topnienia 218oC (rozkład). Rozpuszczalny w wodzie, pH 10% roztwór 6,8-7, bardzo słabo w etanolu. W środowisku wilgotnym żółknie i przechodzi w nieaktywny kwas dehydroaskorbinowy. Wrażliwy na utlenienie.
Produkty handlowe: Zawartość askorbinianu wapnia, >99%, substancje lotne <0,3%. 1 g askorbinianu wapnia odpowiada 0,83g kwasu askorbinowego 1,09g izoaskorbinianu sodu. ZDROWOTNOŚĆ: A.D.I. Nie określane. Nie ma właściwości witaminy C.
FUNKCJA:
Właściwości funkcjonalne jak E301. Stosowany głównie do wyrobu gotowych potraw i niskosodowych produktów dietetycznych.
STOSOWANIE W ZYWNOŚCI:
Jako przeciwutleniacze oraz stabilizatory:
Jak E301.
Jako regulator kwasowości:
Poniżej 0,3 g/kg: Koncentraty napojów, przetwory rybne.
Według receptury: Mrożone i nieprzetworzone owoce i warzywa, konserwy owocowe i warzywne, chleb, świeży makaron.
TRANSPORT I PRZECHOWYWANIE:
Przechowywać w pojemnikach zamkniętych w suchym chłodnym miejscu, w temperaturze <30oC i wilgotności <70%. Chronić przed światłem. Zaleca się przechowywanie w pomieszczeniach chłodzonych. Bardzo nie trwałe (wrażliwe na utlenienie) są roztwory wodne, szczególnie w obecności metali ciężkich.
ZAGROŻENIA I ZAPOBIEGANIE:
Nie zaliczony do substancji stwarzających zagrożenie.
ODDZIAŁYWANIE NA ŚRODOWISKO:
Ulega bardzo łatwo degradacji w środowisku. Nie stanowi zagrożenia.
Substancja dodatkowa ogólnie dozwolona do użycia na zasadzie quantum satis m.in. do następujących produktów spożywczych:
Pakowane, chłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki
Kompoty owocowe
Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki, łącznie z takimi produktami mrożonymi i głęboko mrożonymi
Owoce i warzywa w puszkach lub w opakowaniach szklanych
Gehakt
Paczkowane świeżo zmielone mięso
Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub zakwas, sól spożywcza
Pain courant français
Limitowany dodatek do następujących produktów spożywczych:
Napoje oparte na owocach i warzywach, soki i żywność dla niemowląt i małych dzieci o dobrym stanie zdrowia - 0,3 g/kg
Żywność zawierająca tłuszcze oparta na zbożach łącznie z herbatnikami i sucharkami - 0,2 g/kg
hastagi na stronie:
#askorbinian wapnia #askorbinian wapnia sklep #sklep askorbinian wapnia